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On July 7, 2009, you wrote this office seeking a legal opinion as to whether
mobile home parks are “premises” subject to Section 80-10 Milwaukee Code of
Ordinances (Chronic Nuisance Premises). You also asked whether s. 80-10 MCO
should be amended to specifically apply to mobile home parks.

As your request noted, s. 80-10 MCO does not define the term “premises.”
Section 200-8-70 MCO defines premises as: “one or more lots or portions of lots,
including any structures, which are contiguous and under common ownership or
control.” State statutory provisions defining “premises” are mostly inapplicable
(e.g., alcohol licensed premises in Wis. Stat. § 125.02(14m); child care facilities in
Wis. Stat. § 254.11 (10m); and, bingo halls in Wis. Stat. § 563.03 (11)) although
Wis. Stat. § 704.01(3) defines premises in the landlord-tenant context as property
covered by the lease. Black’s Law Dictionary, 7% Edition, simply defines
premises as a building along with its grounds.

Mobile home parks are defined in Wisconsin Administrative Code Comm 95.03
(6) as: “...any plot or plots of ground owned by a person, state government or
local government upon which 3 or more mobile homes are occupied for dwelling
or sleeping purposes are located, regardless of ownership and whether or not a
charge is made for the accommodation...” Section 64-01 MCO does not define
the term “mobile home parks,” and simply adopts certain provisions of Wis. Adm.
Code Chapter 65, the former state code related to mobile home parks. Please note
that that Wis. Adm. Code chapter Adm 65 was renumbered to Wis. Adm. Code
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chapter Comm 95 in 2001; our municipal ordinance should be revised to reflect
that change.

Based upon our review of state statutes, administrative code, and municipal code,
it is the opinion of this office that the term “premises,” as used in s. 80-10 MCO,
would incorporate a mobile home park provided that the park is of the same tax
key number and is made up of contiguous lots under common ownership,
consistent with the definition of premises in s. 200-8-70 MCO. While not required
by this opinion, an amendment to s. 80-10 MCO defining “premises” and/or
specifically applying the code to mobile home parks, could provide clarity to those
subject to the code and those charged with its enforcement.

In addition to the above analysis, our review of state statutes and administrative
code does not reveal a prohibition against the City’s use of the Chronic Nuisance
Premises code relative to mobile home parks. Wisconsin Stat. § 66.0435(3)(f)
states that nothing in that particular subsection prohibits the regulation by local
ordinance of a mobile home park. Wisconsin Statute § 66.0435(10) further states:
“The powers conferred on licensing authorities by this section are in addition to all
other grants of authority and are limited only by the express language of this
section.”

In fact, several statutory and administrative code provisions indicate that the use of
s. 80-10 MCO to notify mobile home park operators of nuisance activity would be
appropriate in certain circumstances. For instance, the tenancy of a resident or
mobile home occupant in a mobile home park may be terminated or non-renewed
by the park operator for disorderly conduct that results in the disruption to the
rights of others to the peaceful enjoyment in the use of the premises (Wis. Stat. §
710.15(5m)(b)); the violation of park rules that endangers the health or safety of
others or disrupts the right to the peaceful enjoyment and use of the premises by
others after written notice to cease the violation has been delivered to the resident
or a mobile home occupant (Wis. Stat. § 710.15(5m)(e)); and/or a violation of
federal, state or local laws, rules or ordinances related to mobile homes after
written notice to cease the violation has been delivered to the resident or mobile
home occupant (Wis. Stat. § 710.15(5m)(em)). In addition, Wisconsin
Administrative Code requires both management and occupants of mobile home
parks to maintain the park and/or sites in a clean, orderly and sanitary manner.
Wis. Adm. Code Comm 95.15 (3) & Comm 95.16 (2).
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In conclusion, it is the opinion of this office that mobile home parks may be
considered premises subject to s. 80-10 MCO. If you have any questions or
concerns, please feel free to contact Assistant City Attorney Adam B. Stephens.

Very truly yours,

AD . HENS
Assistant City Attorney
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