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In a letter dated March 3, 2017, you requested this office’s opinion concerning whether a
non-abutting property owner must be personally served with notification of a vacation
petition. In your letter, you stated that upon receipt of a petition to vacate a portion of the
public way from a private property owner, Departments of City Development and Public
Works and the Office of the City Clerk follow procedures set out in Wis. Stat. § 62.73
and sec. 308-28-7 of the Milwaukee City Ordinances (“MCO”). It is our understanding
that currently when an entire street or alley is proposed to be vacated, all abutting
ploperty owners receive notice via personal service and when only a portion of a street or
alley is proposed to be vacated all property owners within the same block, regardless of
whether their property abuts the proposed street or alley to be vacated, receive notice via
personal service. You have asked for clarification as to whether personal service on non-
abutting property owners is required under the law or whether that notice can be mailed
or served some other way besides personal service.

To answer your question, a discussion of the two methods by which vacation proceedings
may be initiated and the notice requirement tied to each method, as well as a review of
the legislative history, follow. Wis. Stat. § 62.73(1) provides that discontinuance of
public grounds, including vacation in whole or in part of streets and alleys, shall be
commenced: “either by a petition presented to the common council signed by the owners
of all property which abuts the portion of the public facilities proposed to be vacated, or
by a resolution adopted by the common council.” MCO 308-28-1 contains similar
language and specifically refers to Wis. Stat. § 62.73.
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Wis. Stat. § 62.73(2) outlines notice requirements for a public hearing to be held on the
proposed vacation: “all petitions or resolutions shall be referred to a committee of the
common council for a public hearing on the proposed discontinuance and at least 7 days
shall elapse between the date of the last service and the date of the hearing. A notice of
hearing shall be served on the owners of record of all property which abuts the portion of
the public facilities proposed to be vacated, in the manner provided for service of a
summons.”

MCO 308-28 outlines the procedure for vacating a street or alley and provides some
direction regarding notice of hearings under MCO 308-28-7: ‘

Owners of record of all property which abuts upon the street or alley
proposed for vacation shall be notified by the city clerk of the common
council committee hearing in the manner specified in s. 62.73, Wis. Stats. If
only a portion of a street or alley is proposed for vacation, the city clerk shall
notify owners of record of all property in the block in which that portion of
the street or alley is located.

It is the second sentence quoted above that has caused you to request this opinion. That
sentence requires additional notice beyond what is required by Wis. Stat. § 62.73 and it
does not specify how that notice is to be provided.

The practical application of the notice requirements to abutting property owners in Wis.
Stat. § 62.73(2) and MCO 308-28-7 differs depending on which method is utilized to
initiate vacation proceedings. When abutting property owners petition to vacate, no
notice to abutting property owners is provided because the petition the abutting property
owners sign contains a waiver of such notice: “Owners waive notice of the public hearing
on the petition, and all who will take possession of property to which the benefit of public
improvements will accrue as a result of this vacation, waive right to notice and hearing
and agree to the special assessments for such benefits.” The notice required by Wis. Stat.
§ 62.73(2) is actually provided, however, when common council initiates the process to
vacate public grounds. Thus, when common council initiates the vacation proceedings,
Wis. Stat. § 62.73(2) and MCO 308-28-7 require that notice of the public hearing
regarding the vacation be issued to abutting property owners and be served in the same
manner as a summons (i.e. personal service).

While the practical application of the notice requirements to abutting property owners
depends on the method of how vacation proceedings commence, the notification to non-
abutting property owners depends on the type of vacation. In practice, when vacation
proceedings commence by either abutting property owners or common council, non-
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abutting property owners have been notified by personal service of the notice, but only
when a portion of the public way is proposed for vacation (MCO 308-28-7). This
practice likely began because MCO 308-28-7 directs that notice be provided per Wis.
Stat. § 62.73 for abutting property owners, but in the very next sentence regarding notice
to non-abutting property owners, MCO 308-28-7 does not reference Wis. Stat. § 62.73 or
provide any guidance as to how the notice is to be provided. Thus, the City Clerk likely
inferred that the notice must be provided to non-abutting property owners in the same
way that abutting property owners were notified because the ordinance provided no other
direction,

A review of the legislative history provides some insight into the evolution of the notice
requirements and procedures for vacation proceedings. In 1979, MCO 2-54(4) stated that
for alley vacations, the City Clerk “shall notify by first class mail all owners of record of
properties on the involved block relative to any proposed alley vacation at least one week
prior to the appropriate common council committee hearing on said vacation.”
Historically, then, both abutting and non-abutting property owners received the same type
of notice for any proposed alley vacation. The 1979 ordinance language was amended in
1986 per a recommendation of the City Attorney’s Office in an April 4, 1986 opinion
(copy attached). That opinion recommended removing the notification language from
MCO 2-54(4) because the waiver of notice was in the petition signed by abutting
property owners and because Wis. Stat. § 66.297(2) (since renumbered to Wis. Stat. §
62.73) required notice to abutting property owners if common council, rather than the
abutting property owners, initiated vacation proceedings. The effect of this amendment
was twofold. First, it saved having to notify abutting property owners who had signed
the petition to vacate, which contained a waiver of the notice requirements. Secondly,
though, it removed any requirement to.notify non-abutting property owners of alley
vacations occurring within their block. That requirement was added back into the MCO
in 1998 with the creation of MCO 308-28.

While MCO 308-28 was created in 1998 “to codif]y], clarif[y], and simplifly] the city’s
procedure for vacating a street or alley under its control,” (Common Council File No.
980680) the language of MCO 308-28-7 did anything but clarify the notice requirement.
Although the language of MCO 308-28-7 differs from the language of its predecessor
MCO 2-54, both added a notification requirement for non-abutting property owners not
required by state statute. In MCO 2-54 it applied to all alley vacations and in the current
ordinance it only applies to partial alley or street vacations and does not specify how that
notice is to be provided. It is a reasonable inference that the City Clerk continues to
notify non-abutting property owners in the same manner abutting property owners are
notified because MCO 308-28-7 does not specifically outline a different form of
notification to non-abutting property owners. It is unclear why this additional
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requirement was added to the MCO in 1998 as it is not required by state statute and there
seems to be no rationale for providing notice to non-abutting property owners within the
same block as the alley or street to be vacated only in cases where just a portion of the
alley or street is being vacated, especially when such notification is not required for full
alley and street vacations.

Given the lack of clarity as to how non-abutting property owners are to be notified of
partial vacations and the lack of rationale for providing such notice in the first place, this
office recommends that MCO 308-28-7 be amended to provide clear direction specifying
when and how non-abutting property owners are notified of vacations or perhaps to
remove that requirement entirely and limit notifications to just abutting property owners
as required by state statute. ‘

If this office can be of any further assistance in this matter, or in the amendment of MCO
308-28-7, please do not hesitate to ask.

il 4.

RACHEL S. KENNEDY
Assistant City Attorney
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Mr. Ben £. Johnson
City Clerk .
Room 205 -~ City Hall

'RE: .. Procedure--Vacation of street and alleys
Dear Mr. Johnson:

: In a communication dated February 25, 1986 directed to

- our office, you outlined the present procedure being used with
respect to the vacation of streets and alleys, and asked several
specific questions with regard to that procedure. The f£ollowing
is in response to those specific questions.

- First, you asked whether or not vacation proceedings
. must be referred to a standing cormittee of the Common Council
for public hearing and then considered by the Council on the

report of the committee. The answer to this gquestion is "Yes."
gubsection 2 of Sec. 66.297, which governs vacations in cities of
the first class, specifically provides that all petitions or
resolutions shall be referred to a committee of the Common
Council for a public hearing. Thus, whether the proposed
vacation is based on a petition of the abutting property owners
or on the Council's own motion, the matter must be referred to a

committee for a public hearing.

Your second question inguires as to wWhether or not the
seven day notice prescribed in the statute must be provided to
owners of abutting property for both gtreet and alley
vacations. You further indicate that you are now giving notice
only in alley vacation situations as directed by Sec. 2-54(4) of
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, B .
the Milwaukee Code of Ordinances. The ‘statute requires that =
notice be given whenever the vacation of highWays, streets, and
, leys, grounds, waterways, publlc walks and other publlc grounds
‘be Vacatéd howev \ ~  whe ch

1oh proceedlng and the levylng of ‘8p
Wthh may accrue as a result of the vacatlon.

In those instances, however, where the Council is
proposing a vacation by its own resolution, the notice
requ1rements of Sec. 66.297(2) apply. In that case, a seven day
notice must be given to all abutting property owners, and the
notice must be served in the manner provided for the service of a
Summons, That is, the provisions of Sec. 801.11 of the Wisconsin
Statutes must be followed

For this reason the answer to your third questlon whlch
asks whether the seven day notice can be served by first class
mail is "No,"

In summary, then, our opinion is as follows.
vacation proceedings commenced by a petition of the ab
propert owners the petitioners specifical a i
. for the ordinance that requires notlce of
alley vacations, ament
11d be entirely dispensed with 1f the ordinance were
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" repealed. 1In all cases where the Council commences the vacation
“proceeding by its own resolution, the notice requirements apply,
and notice must be given in the manner provided for the service
“of a summons.
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