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This opinion is in response to your letter of April 21, 2006. You ask how tc
calculate the final average salary of a member who had taken a military icave of
absence. Section 36-02-12 directs you to calculate the final average salary based
upon the member’s last month of employment prior to the beginning of the
feave. The effect of this provision is that you would not include in your
calculation any increase in pay the member would have received had the member
not been on leave. You ask whether this provision is consistent with federal law.
You also ask about the obligation of the employer to continue to make the
member’s contributions into the employee’s account while the employee is on
military leave.

The answers to your questions are governed in part by the Uniformed Services
Employment and Reemployment Rights Act of 1994 (USERRA), 3% U.S.C.
4301-4333, which was enacted in October 1994 (and significantly updated in
1996 and 1998), and provides reemployment and emplovee benefit protection for
veterans and employees who perform military service. USERRA applies to
voluntary as well as involuntary military service, in peacetime as well as
wartime, and the law applies to virtually all civilian emplovers, including the
Federal Government, State and local governments, and private employers,
regardless of size. It completely replaced the Veterans® Reemployment Rights
{VRR) law effective December 12, 1994,
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Inder USERRA, if a military member leaves his civilian job for service in the
uniformed services, he or she is entitled to return to the job, with accrued
seniority and no loss of benefits, provided he or she meat the law’s eligibility
criteria.  USERRA does not supersede, nullify, or diminish any federal or state
taw (including a local law or ordinance), contract, agreement, policy, plan,
practice, or other matter that establishes a right or beneflit that is more beneficial
to persons protected by USERRA, or is in addition to rights and benefits
accorded to those persons by USERRA. § 4302(a). USERRA does supersede
any state law (including a local law or ordinance), contract, agreement, policy.
practice, or other matter that reduces, limits, or eliminates USERRA rights and
benelits or that imposes additional prerequisites upon the exercise of such rights
or the receipt of such benefits. § 4302(b).

In enacting USERRA, Congress intended a uniform set of protections available
to returning veterans and expressly forbade modification of these protections by
state law, benefit plans or contractual bargaining agrecements because it would
frustrate the statutory purpose. Accordingly, state laws, local law, collective
bargaining agreements, contracts, and benefit plans inconsistent with USERRA
are preempted. Wriggelsworth v. Brumbaugh, 129 F Supp. 2d 1106 (W.D.
Mich. 2001},

Under USERRA, service in the “uniformed services™ gives rise to rights. Those
services include the Army. Navy, Marine Corps, Air Force, Coast Guard, and
Public Health Service commissioned corps, as well as the reserve components of
each of these services. § 4303(16). Federal training or service in the Army
National Guard and Air National Guard gives rise to rights under USERRA, but
state service, pursuant to a call from the Governor, is not protected by the
federal law, although it might be protected by state law. § 4303(13).

In Wisconsin, state service pursuant to a call from the Governor is protected by
Wisconsin’s “Reemployment Rights after National Guard, State Defense Force,
or Public Health Emergency Service,” Wis. Stat. § 21.8C. (commonly referred
to as Wisconsin’s “little USERRA™). This law applies to all persons in the state
who engage in any activity, enterprise, or business employing one or more
persons on a permanent basis. Wis. Stat. § 21.80(1)b). The law extends to
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persons on active state service essentially the same protections as USERRA
provides to persons on active federal service. Wis, Stat. § 21.80(5).

The city of Milwaukee and the city agencies participating in the Employes’
Retirement System are employers subject to USERRA, and Wisconsin “little
USERRA.” 38 USC § 4303(4)(A); Wis. Stat. § 21.80(1)(b). In reference to
pension benefits, however, the Employes’ Retirement System has an independent
obiigation to comply with USERRA, even though it is not the members’
employer, because it is deemed to be an employer with tespect to the provision
governing pension benefits. § 4303(4)(C).

Section 4316 provides that a person reemployved under USERRA is entitied to the
seniority and other rights and benefits the person “would have attained if the
person had remained continuously employed.” The term “benefit” is defined to
include benefits under a pension plan. § 4303. The state law requires employers
to extent to persons In state active service “all rights and benefits” that the
persons “wouid have had” had their employment not beer interrupted by active
service, or “are generally provided by the employer to employees having similar
seniority, status, and pay.” Wis. Stat. § 21.80(5)(a), (b).

Section 4318 specifically governs pension benefits and grants to persons
“reemployed under this chapter” specific rights concerning pension benefits.
Section 4318(a)(2)(A), provides that a person reemployed under USERRA “shall
be treated as not having incurred a break in service.” Section 4318(2)(2)(B),
provided that the time period spent on military leave shall be deemed as service
for the purpose of determining the accrual of benefits. Section 4318(b)(1),
provides that an employer reemploying a person “shall allocate the amount of
any employer contribution for the person in the same manner and to the same
extent the allocation occurs for other employees during the period of service.”
But for purposes of determining the amount of such liability, earnings and
forfeitures shall not be included. If the plan requires an employee’s contribution
that ordinarily is paid by the employee, then the person is entitled to the accrued
benefits only if the person pays the employee’s contribution, but the employee
may make the payment over a period of time equal to three times the period of
service, but not more than five years. § 4318(b)(2).
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The application of USERRA is particularly complicated because not all members
who take a military leave of absence are entitled to its protection. In order for a
member to qualify for the protections of USERRA. the member must be
reemployed after completing their uniformed service. The reason for this is that
USERRA protects the pension rights of uniformed service members who are
reemployed. A member, therefore, who is not reemployed because the member
either accepted other employment or died while on leave would not be entitled to
the pension protection of USERRA, and any pension benefits to which the
member’s estate or survivor would be entitled to would be calculated without
reference to USERRA. Moreover, in order to be protected under USERRA,
returning member must pass each element of a five-part test. 1) The member
must have had a civilian job before the period of active duty in question. (All
jobs arc covered except for a brief, non-recurrent job for which there is no
reasonable expectation that the employment would continue indefinitely.) 2) The
member must have given advance notice to the employer before leaving for
active duty. cither orally or in writing. 3) The member is entitled to five vears
of protected absence. 4) The member must have received an honorable or
general discharge for the service in question. Soldiers with less favorable
discharges or who were dropped from the rolls because of AWOL or desertion
are not protected by USERRA. 5) The member must return to work within a
reasonable period of time after completion of service.  The definition of
“reasonable™ depends on how long the member had been gone. For absences of
up to 30 consecutive days, the member is entitied to safe travel time from place
of duty to his or her residence, plus eight hours of rest. The member must
“report™ to work at the beginning of the first normal shift on the full calendar
day following this period. For absences of 31 to 180 days, the member must
“apply” for work not later than 14 days after completing service. For absences
of 181 days or longer, the member must apply for work not later than 90 days
after completing service. The application of Wisconsin’s “little USERRA™ is
subject to similar conditions. Wis. Stat. §21.80(3).

In reference to creditable service of members on military leave, Chapter 36
grants a greater benefit than required by USERRA. Under USERRA, a member
would be entitled to creditable service for the time the member had spent on
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icave only upon reemployvment. Under §36-04-1-b, however. the member is
entitled to creditable service for the time spent on military leave whether or not
the member is recemployed. (Opinion of March 17, 1993)) Accordingly, a
member who dies while on leave or chooses not to accept reemployment would,
nevertheless, be entifled to creditable service for the time spend on military
leave.

Your first question concerns Charter § 36-02-12, which directs you to calculate
the final average salary of a member who had taken a military leave of absence
and returned to work based upon his or her last month o employment prior to
the beginning of the leave. The provision states in pertinent part as follows:

[Whhere service 1s credited during periods of absence as provided
in s. 36-04-1-b [which provides for military leave], the emplove
shall be considered to have an earnable compensation during such
periods of absence equivalent to his of her earnable compensation
as of his or her Iast month of employment prior to the beginning of
such absence.

The effect of this provision is that you would not include in your calculation any
increase in pay the member would have received had the member not been on
teave. This is inconsistent with federal law and state law when applied to
members who have been reemployed upon return from military leave of absence
and 1s otherwise qualified for the protections of USERRA. Under USERRA, a
person returning to work after military leave is entitled to the seniority and other
rights and benefits the person “would have attained if the person had remained
continuously employed.” § 4316. Wisconsin’s “little USERRA™ is to the same
effect. Accordingly, if you are calculating the benefit of a USERRA protected
individual who has returned to work and would have received an increase in
salary because he or she would have been eligible for a step increase. or an
across the board salary increase, or because of a new contract went into effect,
had they not been absent on military ieave, then you must count the increase i
vour calculation irrespective of the provisions of Chapter 36.
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You ask that we amend Chapter 36 so that it is accordance with federal law.
Chapter 36, however, is not out of accord with federal law because USERRA
does not require a pension plan to amend its provisions to conform to it; instead,
it requires pension plans to abide by its requirements irrespective of the plan’s
provisions. In other words, the provisions of USERRA preempt the contrary
provisions of the plan in so far as the plan provisions provide less protection than
does USERRA.

Nevertheless, 1f the board chooses to amend § 36-02-12 to recognize that in the
case of a USERRA protected member, “earnable compensation™ shall be
calculated differently from non-protected member, and avoid the complexity of
determining in each case whether USERRA applies. we suggest simply adding
the following phrase:

[Wlhere service is credited during periods of absence as provided
in 5. 36-04-1-b [which provides for military leave]. the employe
shall be considered to have an earnable compensation during such
periods of absence equivalent to his-eorher—earnable—conmpensation
sueh-absenee the earnable compensation the emplove would have
had if the employve had continued to work the full working time for
the emplove’s position durine the period of absence.

£y

This proposed amendment would extend to each members returning from
military leave USERRA level protection, even it the member did not qualify for
that protection. The advantage of adopting this broader amendment is that it
avoids the complex process of determining whether a returning veteran is entitled
to USERRA protection and permits the contributions to be made at the USERRA
protected level while the member is on leave, thereby aveiding the need to do a
USERRA compliance catch-up calculation and contribution upon the veteran
reemployment. A narrower amendment could be drafted, but the Employes’
Retirement System would have to establish an administrative and accounting
system to separately account for members who had taken military leave that are
entitled to USERRA protection from those who are not entitled to such
protection, In addition, additional contributions in small amounts would have 1o
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be solicited upon the reemployment of eligible veterans. The costs of
administering such an exact system might exceed the cost of extending USERRA
level benefits to the rare veteran who might not be entitled to USERRA
protection.

Your second question concerns the obligation of the City and city agencies to
make the required members’ contribution to the fund for each pay period during
which the employees are on military leave. City and city agencies are required
to make a comtribution ranging from 3.5 to 7 percent of members’ earnable
compensation.  § 36-08-7. The Board is to certify the percentage of carnable
compensation of each member to be contributed for a member on each payroll.
§ 36-08-7-d. The member’s account is to be credited with the contribution and
interest earned on the contribution. § 36-08-7-¢.

Members on military leave are considered to “have an earnable compensation
during such periods of absence equivalent to his or her earnable compensation as
of his or her last month of employment prior to the beginring of such absence.”
§ 36-02-12. Accordingly, the City and city agencies are required to make
member’s contributions on behalf of member on military leave based upon an
assumed earnable compensation equal to the compensation paid the member
during the members last month of employment,

USERRA § 4318(b)(1), provides that an employer reemploying a person “shall
allocate the amount of any employer contribution for the person in the same
manner and 1o the same extent the allocation occurs for other employees during
the period of service.” This provision legally obligates the emplover to pay
upon the member’s reempioyment the member’s contribution for the period of
time the member was on military leave. The obligation to pay the unpaid
contribution arises upon the member’s reemployment, and not before, because
USERRA applies only to members who are reemploved. The section further
provides “For purposes ol determining the amount of such liability and any
obligation of the plan, earnings and forfeitures shall not be included.” This
provision means that the employer is neither obligated to pay interest on the
contribution because it is late, nor entitled to impose forfeiture for the late
payment of the contribution.
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As pointed out above, however, § 36-04-1-b, provides that “Upon the retirement
of such member . . . he shall be credited with the periods of his military service
by city contribution with the same result as though the member and the city
during such military service made the required contrbution.” (Emphasis
added.} The phrase “by city contribution” suggests that the employer would
make the member’s contribution at retirement for the time period the member
was on leave. The suggestion, however, is inconsistent with the requirement of
Chapter 36, discussed above, that the City and city agencies make members’
contribution on behalf of members on military leave based upon an assumed
earnable compensation rate. The suggestion is also problematic in the case of a
member who earned creditable service while on military leave and returns to
withdraw his accumuiated contribution. If the contribution had not been made
while the member was on military leave, the amount of the accumulated
contribution would be less than the employee would be entitled to. The
deficiency, of course, could be corrected at the time of withdrawal. Irrespective
of the meaning of § 36-04-1-b, however, USERRA requires the emplover to
make the member’s contribution for the time period spent on leave at the time
the member is reemployed.

To clarity this language, we suggest §36-04-1-b be amendzd by deleting the Jast
sentence (“Upon retirement . . .} and replacing it with the {ollowing sentence:

econtribution.  Citv, city agency. and member contributions shall
continue_to be made during periods of absence as though the
emplovee had continued to_work the full workine time for the
emplove’s position during the periods of such absence,
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We view this amendment as necessary because it clarifies the obligation of the
ernployer to make contribution commensurate with the members’ earning of
creditable service.

Very truly yours,

2y

Gidilff by fneeil

RUDOLPH M. KONRAD
Deputy City Attorney
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