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In a January 16, 2004 e-mail from Mr. Li of your office, we were forwarded a drafi procedure
that the Department of City Development, the Budget Office and the Common Council’s Fiscal
Section have agreed upon in order to release funds for a particular Tax Incremental District
(*TID”) that are in excess of the estimated project cost in the Project Plan for that district.

As you know, we have opined: “ ... that the alterations in those elements of the project plan,
which sec. 66.46(4)(f) [now, sec. 66.1105(4)(f)] permits to be cast in terms of ‘estimates’ and
which were in fact characterized as ‘estimated’ in the TID § project plan, do not constitute
amendments to the project plan.” 85 O.C.A. 361. We came to the same conclusion in a
February 6, 1989 opinion, stating:

“Therefore, an increase in the already specified estimated project cost does not, in
our opinion, constitute an ‘additional project cost’ within the meaning of sec.
66.46(5)(c) [now, sec. 66.1105(5)(c)], Stats.; and such an expenditure could be
incurred without amending the project plan. This conclusion presumes that the
expenditure can be made within the initial five-year period, and that there are
sufficient TID-7 funds available to fund the expenditure.”

89 0.CA. 71,
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We made the following suggestion in our 1985 opinion:

“While we have concluded that alterations of estimated project costs and methods
of financing those costs do not constitute an amendment to a TID project plan, we
would suggest that members of the City Plan Commission, the Common Council
and the Joint Board of Review be apprised, on an informational basis, of the
financing modifications for TID 5.” o

We again addressed the estimated TID project cost issue in an April 30, 1990 opinion to your
predecessor. In that opinion, we observed: .

“Your question focuses on the desirability of imposing a cap on the estimated
project costs. The cap could either be on individual project costs or, as you
suggest, on the overall project cost total. With such a cap in place, any incyease
beyond that ceiling would require a formal project plan amendment. Sectiop.
66.46(4)(h) and (4)(m), [now, sec. 66.1105(4)(h) and (4)(m)] Stats. There may

also have to be a redetermination of the tax incremental base if the amendment
would permit project cost expenditures beyond the initial five year period.
-Section 66.46(5)(c), [now, sec. 66.1105(5)(c)] Stats. _

“The issue of imposing such a cap involves more policy, rather than legal,
considerations. However, we believe that placing such an upper limit on TID
expenditures would provide more clarity to the otherwise definitionally murky
situation which is presented by ‘estimated project costs.” The ultimate decision
on the advisability of imposing such expenditure limitations must be lefi to the
Common Council and the Joint Review Board.” '

90 0.C.A. 290.

The eight siep procedure forwarded under Mr. Li’s e-mail” does not precisely embrace either our
1985 or 1990 suggestions on how to deal with the issue of exceeding estimated TID project
costs. We recognized in both opinions that the method, if any, for addressing that issue
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DCD determines that in order 1o cerﬁplele TID Approved Planned Activity which exceeds the original Common

Council approved estimated TID expenditures, an additional appropriation is required.
DCD verifies that there is sufficient annual TID budget authority to allocate an additional appropriation to 2

specific approved TID plan. ,

DCD verifies that there will be sufficient increments collected to cover the additional appropriation.
_DCD meets with the Budget Office and the Common Council-Fiscal Division to inform both parties of the

required approprialion request.

. DCD provides  confirming E-Mail to the Budget Office and Common Council-Fiscal Section.

The Budget Office and Common Council-Fiscal Section forward their approval to the Comptroller’s Office.

. DCD request release of funds based on their approval.
_ Annually, DCD submits to the Common Council an annuai report of each TID status.
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“nvolves more policy, rather than legal, considerations.” However, we note, as we did in our
1989 opinion, that any procedure for dealing withrexpendimrés in excess of the Project Plan
estimates must at @ minimum be predicated upon the availability of funds in the annual City
Budget. Point No. 2 of the proposal at issue addresses this concern. Therefore, since that
procedure at issue addresses the minimum requirement for any such policy, we are of the opinion
that the eight step process that Mr. Li has outlined is reasonable and legally defensible.

Finally, it may be advisable to provide the Common Council with an outline of this process on at
least an informational basis since, under the proposal, the Council is not advised of expenditures

in excess of TID estimates until after the fact.

Very trh]y yours,

TH GLEY
City Attomney

———

PATRICK B. McDONNELL
Deputy City Attorney
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Special Deputy City Attorneys

Mr. James A. McCann
Comptroller
rRoom 404 - City Wall

pear Mr, McCann: Re: TID Expenditure Caps

In your March 28, 1990 communication, you requested our
opinion "regarding the desirability of requiring a project plan
amendment or other Common Council approval before any Tax
Incremental District ("TID") expenditure above the total project
plan budget may be permitted.”

As you know, all that is reguired in a TID project plan
is a "list of estimated project costs."” Section 66.46(4) (£),
Stats. We have in the past opined that, presuming the
availability of TID funds, an increase in an estimated project
plan cost does not necessarily constitute an amendment to the
plan requiring formal approval by the Common ~ouncil and the
Joint Review Board. {See 87 0O.C.A. 120 and 89 0.C.A. 71.)

Your question focuses on the desirability of imposing a
cap on the estimated project costs. The cap could either be on
individual project costs or, as you suggest, on the overall
project cost total. With such a cap in place, any increase
beyond that ceiling would require a formal project plan
amendment. Section 66.46(4) (h) and (4) {m), Stats. There may
also have to be a redetermination of the tax incremental base if
the amendment would permit project cost expenditures beyond the
initial five vear period. Section 56.46(3) {(¢c), Stats.

The issue of imposing such a cap involves more policy,
rather than legal, considerations. However, we believe that
placing such an upper limit on TID expenditures would provide
more clarity to the otherwise definitionally murky situation
which is presented by "estimated project costs.” The ultimate
Jecision on the advisability of imposing such expenditure
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1imitations must be left to the Common ~msuncil and the Joint
neview Board. .

With respect to existing TID project plans, the
imposition of expenditure caps would, in our opinion, require
formal plan amendment.

very truly yours,

N
Yf P A |
;fﬁfﬂ ;7{£L '
GRANT P/ LXNGHEY ‘ ?
= /

nity Attormne
PATRICK B. McDONNELL
special Deputy City Attorney
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February 6, 1289

Mr. Ricardo Diaz

Comnissioner

Department of City Development
809 Building

ATTENTION: THOMAS MILLER

Dear Mr. Diaz:

In your January 27, 1989 communication, you posed two
questions relative to your ability to qualify certain
expenditures as Tax Incremental District No. 7 ("TID-7") project
costs.

You first state:

"Page 6, item Bl.a.(5) of the project plan lists
'provision of adequate surface and/or in-structure
parking' as a proposed improvement within the TID.
Specific expected expenditures are itemized on pages
7-11 of the plan. On page 11, item (8) lists parking as
a secondary improvement. Note that only $1 is
budgeted. Under these circumstances, would it be
possible to spend up to $1 million of TID funds for
construction costs related to the Water and State
parking structure?"

We responded to a similar inquiry in our March 18, 1987
opinion to former Commissioner Drew (copy attached). 87 0.C.A.
190. Also see 85 0.C.A. 361. '

In that 1987 opinion, we concluded that the $2.5
million estimated cost of a grant to the Redevelopment Authority
of the City of Milwaukee ("RACM") to fund loan(s) to private
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developers |could be exceeded without changing or amending the
original project plan "because the original plan, by its use of
estimated costs, did not pretend to base those costs upon '
absolute calculations and in fact contemplated variations from
the cost figures listed in the plan."” (Emphasis in original)

Similarly, the amount listed in the plan for parking is
also found under the heading "Detailed List of Estimated Project
Costs." BSee P. 14, Project Plan. - Therefore, an increase in the
already $pecified estimated project cost does not, in our
opinion, constitute an nadditional project cost” within the
meaning of sec. 66.46(5) (c), Stats.; and such an expinditure
could be incurred without amending the project plan. This
conclusion presumes that the expenditure can be made within the
initial five-year period, and that there are sufficient TID-7
funds available to fund the expenditure.”

—

You then state:

"Ttem (9) on page 11 lists property acquisition
also as a secondary improvement. As you know, the Water
and State site has already been acquirec. Would it be

possible to reimburse the City for its acquisition costs
" using TID funds?”

lThe project plan itself provides for this sort of
flexibility. Specifically, in the note founé on the bottom of
Page 7 of the project plan, the following is stated:

"IROTE: mhe kind, number, location, and estimated cost of public
works and improvements necessitated by this proposed project,
as identified above, are based on preliminary plans and
concepts only. These may be modified as to kind, number,
location, and cost at any time during project execution based
on more definitive plans and engineering studies without
amendment of this Plan.”

o ¥

s
f‘ A,
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'

The permissible expenditures which qualify as a tax
incremental district "project costs” include:

"e. Real property assembly costs, meaning any
deficit incurred resulting from the sale or lease as
lessor by the city of real or personal property within a
tax incremental district for consideration which is less
than its cost to the city."

Sec. 66.46(2) (f)l.c., Stats.

' The definition of "real property assembly costs"
contemplates that the City already would have purchased property
within the district, and then sold it for less than the purchase
price and relocation costs. It is that sale deficit which
gualifies as an allowable project cost.

Therefore, had the City itself purchased the property
and then sold it at a loss, +hat loss would have qualified as a
"project cost."” The 1oss obviously could not have been
calculated until after the City had expended its own funds to
purchase the property.

However, it is our understanding that the City did not
directly purchase land within PID-7; rather, acting pursuant to
sec. 66.431(13), Stats., the City provided funds to RACHM through
a cooperation agreement. RACM then purchased the property. In
fact it appears that all TID-7 project costs, including the
parking structure expenditures discusged above, were intended to
be incurred by RACM and not the City.*

21{n gsec. II.C. on Page 5 of the project Plan, the following
is specified:

"The objectives and implementation of this Project Plan can
only be accomplished by the exercise of powers granted to the
Redevelopment Authority of the city of Milwaukee {RACM}."

-
i-
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The City's contributions to RACM under the terms of the

TID-7 project plan gualify as a "project cost™ under sec.

66.46(2) (£)1.h,, Stats., which provides: ‘

“n. The amount of any contributions made under s.

66.431 (13) in connection with the implementation of the
project plan.

Since the above statutory provision speaks in terms of
"contributions made," we interpret that phrase as meaning that
the City cannot claim the RACH contribution as a TID project cost
until after the contribution has been made. Therefore, not only
could the City claim its contributions to RACHM, for either the
parking structure or land purchase, as TID project costs after
the City haé incurred the cost of those contributions; but it is
only after the contribution had been made, that the City would be
in.a position to claim the expenditure as a qualified TID project
cost.

Very truly yours,

ST 17/

GRANT 4.7 FANGLEY
City Attor

PATRICK B. McDONNELL
PBMcD:cfg ‘ Special Deputy City Attorney

Enclosure
CC: Mr. James A. McCann

cC: Mr. W. Martin Morics
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Mr. William Ryan 'Drew
Commissioner

Department of City Development
809 N. Broadway

Attention: Mr. Daniel McCarthy

Re: Your File Reference DCD:WRD:DM: jg

Dear Mr. Drew:

In your March 15, 1985 communication, you indicated
that one of the proposed methods of financing the project costs
for Tax Incremental District No. 5 ("TID 5"), namely, a federal
grant of $6 million, did not appear likely to materialize,
thereby occasioning a revision in the proposed methods of
financing TID 5 project costs.

The financing revision would increase the dollar amount
of the general obligation bonds which would be sold. The debt
service on those bonds would be a "financing cost" recoverable as
a "project cost" pursuant to sec. 66.46(2) (f)1.b, Stats.
Therefore, unless cost savings are realized in other areas of the
TID 5 project costs, the net effect of the alteration in the
method of financing would be an increase in the project costs,
specifically, an increase in the "financing cost™ element of
those project costs. .

The TID project plan which must be adopted pursuant to
sec. 66.46(4), Stats., contains a number of elements which are
required to be included within it. Among those required elements
are: "... a detailed list of estimated project costs ..." and
"... a description of the methods of financing all estimated
project costs ..." Section 66.46(2) (£f), Stats. {Emphasis added)

In the project plan which was adopted for TID 5, the
detailed list of project costs was characterized as a "Detailed
List of Estimated Project Costs™ (emphasis added) (pp. 13-15 of
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TiD 5 project plan). These enumerated project costs specifically
included Financing Costs. }

The method of financing the TID 5 project costs was
also denominated as an "Estimated Method of Financing Project
Costs” (emphasis added) (p. 16 of TID 5 project plan). .

Therefore, both the project costs themselves, including
the financing costs, and the method of financing those costs were
characterized in the TID 5 plan as "estimates."” As noted above,
it is perfectly allowable to include only estimated project costs
in a TID project plan. Section 66.46(4) (£) .. .

The Wisconsin Supreme Court has defined the term
"estimate"” as a "mere [approximation]," noting that the term
"precludes accuracy." Shipman v. State, 43 Wwis. 381, 389
(1877). The Iowa Supreme Court reached a similar conclusion
stating that:

An estimate is equivalent of "more or less"™ and does
-not pretend to be based on absolute calculations. Use
of the word precludes accuracy. ...

Denniston and Partridge Co. v. Mingus, 179 N.W.2d 748 at 752
(1970).

Because the TID 5 project plan recognized, and properly
so, that the project costs, which included the cost of financing,
and the methods of financing those costs, were only "estimates,"
the possibility of alterations in either or both of those plan
areas was contemplated by the project plan as originally
adopted. The plan, by its very terms, i.e., by the use of the
word "estimated," precluded accuracy in the categories of project
costs and methods of financing.

Therefore, it is our opinion that the alterations in
those elements of the project plan, which sec. 66.46(4) (f)
permits to be.cast in terms of "estimates" and which were in fact
characterized as "estimated" in the TID 5 project plan, do not
constitute amendments to the project plan. We do note that if
the City wished to incur additional project costs after the
initial five-year period specified in sec. 66.46(6) (am)1l, that

¢
)
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the tax incremental base of the district may very well have to be
redetermined pursuant to sec. 66.46(5) (c), Stats. Further, any
such extension of the time period for incurring project costs
would, in our opinion, constitute an amendment to the project
plan requiring full compliance with sec. 66.46(4) (h), Stats.

While we have concluded that alterations of estimated
project costs and methods of financing those costs do not
constitute an amendment to a TID project plan, we would suggest
that members of the City Plan Commission, the Common Council and
the Joint Board of Review be apprised, on an informational basis,
of the financing modifications for TID 5.

Very truly yours,

Redrb ol tn. Kiased

RUDOLPH M. KONRAD
Deputy City Attorney

\_(‘m\

[ V4 .
PATRICK B. McDONNEL
Assistant City Attorney
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