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Mr. Jim Owczarski, City Clerk mg:gh.nélgéfsemo

200 East Wells Street, Rm. 205 JENNY YUAN

Milwaukee, WI 53202 U | Eena
Assistant City Attorneys

Re:  ADA Requirements for Taxicabs and Limousines

Dear Mr. QOwczarski:

In a letter to this office dated May 2, 2014, you inquired whether the Americans
with Disabilities Act (“ADA”), 42 U.S.C. §§ 12101, et seq. (1990), applies to taxis,
limousines, and other public passenger vehicles permitted by the City, among other
related questions. We address your inquiries in turn below.

L. Does the ADA apply to City-permitted PPVs?

Broadly speaking, yes, the ADA applies to City-permitted PPVs. However, this
question requires analysis in parts, as presented below.

A. Does the ADA require PPV owner/operators to provide wheelchair-
accessible service?

In short, no. Under Title III of the ADA, private entities are not required to
purchase or drive wheelchair-accessible vehicles. See 42 U.S.C §§ 12181-12189; 49
CFR § 37.29(b) (1991) (“Providers of taxi service are not required to purchase or lease
accessible automobiles.”). Correspondingly, there is also no requirement that a taxicab or
limousine company operate any particular number of wheelchair-accessible vehicles

among their fleet. Id. The Department of Transportation’s (DOT) preamble to its 1991
regulations reaffirms these rules:

[N]othing in the [ADA] requires an entity to acquire a
[wheelchair-accessible] van; if a taxi company acquires
only automobiles, it need never obtain an accessible
vehicle. ... Given the absence of specific statutory
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language requiring a mix of accessible vehicles in taxi
fleets, we believe that to impose such a requirement ...
would be inappropriate.

DOT, Preamble — Transportation of Individuals with Disabilities (Sept. 6, 1991) (also
available at http://www.fta.dot.gov/ printer_friendly/ 12876_4058 html). Therefore, the
ADA does not require that taxis, limousines, and other public passenger vehlcles not
specifically permitted for disabled persons provide wheelchair-accessible service.'

B. Do other aspects of the ADA apply to City-permitted PPVs?

Yes. The ADA prohibits discrimination against individuals with disabilities by
owner/operators. See 49 CFR §§ 37.5, 37.167(d), 37.29(c) (1991). See also Ord. § 100-
59-15 (an owner or driver of a PPV shall not decline service to passengers who are
disabled, in wheelchairs, or who have service animals). This means that
owners/operators of PPVs cannot:

e Deny service to individuals with disabilities who are able to use
ordinarily-equipped taxi vehicles;

e Charge higher fares or fees to passengers with disabilities;

e Deny aride to an individual using a service animal; or

e Refuse to assist with stowing wheelchairs or other mobility devices for the
disabled individual.

See Easter Seals Project ACTION, Taxicab, Limousine & Paratransit Association, The
Americans with Disabilities Act and You: Frequently Asked Questions on Taxicab
Service, at 3 (Nov. 2005) (available at http://www.tlpa.org/news/adanotice.pdf); District
of Columbia Taxicab Commission Disability Advisory Committee, Comprehensive
Report and Recommendations on Accessible Taxicab Service, at 2-3 (Feb. 20, 2014),
(available at http://dctaxi.dc.gov). Therefore, if a PPV owner/operator improperly
discriminates, the disabled individual may bring civil claims against the owner/operator
under both state and federal law, and may also file a complaint with the U.S. Department
of Justice, Civil Rights Division, Disability Rights Section.

: There are a variety of rationales for Congress’ policy determination in this regard. First,

there are high costs involved in acquiring and maintaining a vehicle that is wheelchair accessible
(i.e., up front purchase costs are considerably higher than the cost of sedans, high costs to convert
vans to become wheelchair-accessible, and fuel costs are typically higher). See Ray Mundy, et
al., Assessing the Full Cost of Implementing An Accessible Taxicab Program, at 4-7 (2010)
(available at https://www.tlpa.org/costcalculator/report.pdf). Second, there is a relatively low
demand for these accessible vehicles (i.e., 1% of the overall U.S. population uses wheelchairs).
See id. at 7. Related and last, the ADA provides other protections and more desirable
transportation options for the disabled (i.e., ADA requires that public transit systems are
wheelchair-accessible and also requires complimentary paratransit services). See id. at 11. See
also 42 U.S.C. § 12143; 49 CFR § 37.3 (1991); Wis. Stat. § 85.205.
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Moreover, taxicab and limousine companies must ensure that their “personnel are
trained to proficiency . . . so that they [can] operate their vehicles . . . safely and properly
[to] assist and treat individuals with disabilities who use the service in a respectful and
courteous way, with appropriate attention to the difference among individuals with
disabilities.” See 49 CFR § 37.173 (1991).

Thus, although PPV owner/operators are not required to provide accessible
vehicles in their fleet,” they cannot discriminate against disabled persons and personnel
must be appropriately trained to assist and respectfully engage with disabled persons.

C. Does the ADA apply to City-permitted “handicapped-elderly
vehicles”?

Notwithstanding that PPV owner/operators are not required under the ADA to
provide accessible vehicles, since the City grants permits specifically for wheelchair-
accessible PPVs (called “handicapped-elderly vehicles” per Ord. § 100-3-7), the ADA
mandates that such vehicles meet design/accessibility specifications substantially
equivalent to the corresponding ADA requirements. See Ord. § 100-51.5-4; 49 CFR §§
38.21-38.39.

The vehicle specifications under City Ordinance § 100-51.5-4 are comparable to
the ADA’s requirements. However, Milwaukee’s requirements are less specific than the
ADA’s. First, under subsection (a) of Ordinance § 100-51.5-4, an accessible vehicle
must have “[d]oorways wide enough to accommodate a wheelchair.” This specification
1s somewhat imprecise relative to the ADA’s comparable regulation, which requires that
vehicles in excess of 22 feet in length must have “overhead clearance between the top of
the door opening and the raised lift platform, or highest point of a ramp, [no less than] 68
inches.” 49 CFR § 38.25(c). If the vehicle is 22 feet in length or less, then “the overhead
clearance between the top of the door opening and the raised lift platform, or highest
point of a ramp, shall [no less than] 56 inches.” Id.

Next, subsections (b) and (c) of Ordinance § 100-51.5-4 respectively require that
accessible vehicles provide “[r]Jamps or lifting devices for elevating wheelchairs from the
curb or sidewalk into the vehicle” and “[a]dequate means of securing wheelchairs to the
inside of the vehicle and safety belts for all handicapped persons.” Again, these

. However, if a taxicab or limousine company “purchases or leases a new van with a

seating capacity of fewer than eight persons including the driver,” the van must be wheelchair
accessible and available to be used by individuals with disabilities, unless the company is
providing “equivalent service.” See 49 CFR §§ 37.103(c), 37.105 (2011) (detailing the
“equivalent service™ standard under the ADA). It is also important to note that neither the Code of
Federal Regulations nor the ADA define what classifies as a “van.”
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specifications are less precise than the comparable ADA requirements. The ADA
regulations on chair lifts are extensive and summarized below. See 49 CFR § 38.23.
o The lift must be able to hold “at least 600 pounds.”
e The lift must be equipped with “barriers to prevent any of the wheels of a
wheelchair or mobility aid from falling off the platform.”
e The ADA provides detailed specifications regarding the chair lift controls.
e (Certain platform dimensions are specified and the platform cannot have any gaps.
e The lift must have an adequate seat belt and shoulder harness to secure the
passenger, along with a securing device to hold the wheelchair in place.
Moreover, the “securement” aids should move no more than 2 inches in any
direction during normal driving operations.

Finally, subsection (d) of Ordinance § 100-51.5-4 requires that accessible vehicles
include “[a] door, in addition to those normally provided on the vehicle for ingress and
egress from the vehicle, located at the rear of the vehicles to be used as a method of
escape in case of an emergency.” The ADA has no precisely equivalent requirement, but

instead requires that the “lift shall incorporate an emergency method of deploying.” 49
CFR § 38.23.

Given the technical disparities between the City and ADA requirements for
accessible vehicles, the Council may decide to consider revisions to the City ordinances
to bring them more closely in line with ADA regulations. However, in so far as
“handicapped-elderly vehicles” in proper compliance with the City’s requirements under
Ordinance § 100-51.5-4 also consequently meet all of the ADA requirements, such
amendment may not be necessary. This is a matter for the Council’s best judgment.

I1. How are the applicable ADA requirements enforced?

You also posed a series of questions regarding enforcement. You inquired
whether the City is obligated to enforce the applicable ADA provisions and if so, how.
Lastly, you asked whether a documented failure to operate a PPV in an ADA-compliant
manner would be an appropriate basis to refuse to renew, suspend, or revoke a PPV’s
license.

The City is not obligated to develop a separate ADA enforcement scheme because
the ADA’s requirements apply to owner/operators regardless of whether the City’s
ordinances expressly incorporate the ADA’s requirements and regardless of the City’s
enforcement mechanisms. As alluded to above, if an individual believes that a particular
owner/operator has violated the ADA, he or she can bring a private civil lawsuit to seek
damages and/or to compel compliance. Moreover, an individual may elect to file a
complaint with the U.S. Department of Justice, Civil Rights Division, Disability Rights
Section, which in turn may spur a Dol investigation and potentially, an enforcement
action against the violator.
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In addition, the City Clerk’s office currently receives taxicab and limousine
complaints. A failure to meet ADA standards would be a valid basis for an individual to
lodge a complaint with the City Clerk. By extension then, a documented failure to
operate a PPV consistent with the ADA’s requirements is a legitimate factor for the
City’s Licenses Committee to consider regarding PPV renewals, suspensions, or
revocations. See Ord. § 100-50-16-b.

III.  Any other applicable laws?

There do not appear to be any other state or federal laws or regulations relevant to
these wheelchair-accessible PPV issues.

IV.  Options Employed By Other Municipalities.

Despite the lack of any federal requirement that General PPV's provide accessible
taxicabs or limousines, some municipalities nonetheless mandate that a certain
percentage of a taxicab fleet is wheelchair-accessible and/or provide economic incentives
for fleet owners to provide such vehicles. For example, Chicago requires that “[a]ny
single licensee that owns or controls 20 or more licenses must place into service
wheelchair accessible vehicles as taxicabs on 5% of its taxicab vehicle fleet.” City of
Chicago Municipal Code § 9-112-570. As an incentive and to partially offset the
increased costs associated with meeting this requirement, the $600 annual medallion fee
is reduced by $100 for wheelchair-accessible vehicles. City of Chicago Municipal Code
§ 9-112-150(a). See also District of Columbia Taxicab Commission Disability Advisory
Committee, Comprehensive Report and Recommendations on Accessible Taxicab Service
at 14 (2014).

Similar to Chicago, Montgomery County, Maryland and Washington, D.C. each
respectively require 8% and 6%’ of vehicles in a fleet of 20 or more to be wheelchair-
accessible, Id. at i, 14, 15. Impressively, 100% of London’s taxicab fleet of 22,500 is
wheelchair-accessible. Id. at 16. See also The London Taxi Experience (2014) (available
at www.the-london-taxi.com/london_taxi_accessibility) (“Every licensed London taxi is
wheelchair accessible and features a host of accessibility aids.”). In addition, New York
City’s Taxi and Limousine Commission (TLC) recently announced that it intends to
achieve a 50% percent accessible taxi fleet by 2020. Separately from the City’s initiative,
New York State currently provides state tax credits to taxicab companies that upgrade
vehicles to make them wheelchair accessible, equal to as much as $10,000 per vehicle.

See District of Columbia Taxicab Commission Disability Advisory Committee, supra, at
1.

2 In Washington D.C., the 6% requirement must be met by December 31, 2014. The

requirement will then bump up to a 12% requirement as of December 31, 2016 and to 20% as of
December 31, 2018.
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However, the taxicab industry generally strongly opposes such regulations on
economic and fairness grounds because of the higher cost of accessible vehicles, higher
gas expenses higher insurance costs, higher maintenance costs, lower demand, and
shorter on-average trips. See id at 19, 20; Mundy, supra, at 6-9; Massachusetts
Community Transportation Series, Wheelchair-Accessible Taxicabs, at 2 (Oct. 2013)
(available at http://www.mass.gov/eohhs/docs/hst/accessible-taxicabs.pdf).

|

If you have any further questions or would like a copy of any of the materials
referenced in this memo, please do not hesitate to contact our office.

Very truly yours,

GLEY

% /@
{%ﬁ ﬁ z&m { —
MAR DAUN
Assistant City Attorney
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