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To the Honorable Committee 6 DiSULLIVAN CRO

on Finance & Personnel of the ELOISA DE LEGN
ADAM B. STEPHENS

Common Council of the KEVIN P. SULLIVAN
) ) BETH GONRADSON CLEARY
City of Milwaukee THOMAS D. MILLER
. JARELY M. RUIZ
Room 205 — City Hall ROBIN A. PEDERSON
DANIELLE M. BERGNER
CHRISTINE M. QUINN

Re: CCFEN 110201 — A substitute charter ordinance relating to pre-tax ~— Assistant Gity Atoreys
pension deductions for employes of city agencies.

Dear Committee Members:

Enclosed is a substitute resolution establishing that certain member contributions
funded by city agencies shall be treated as pre-tax salary deductions and
implemented pursuant to the provisions of Internal Revenue Code sec. 414(h)(2).

Section 36-08-7-0 of the MCC, entitled “Pre-Tax Deductions,” was originally
added to Chapter 36 prior to the enactment of 36-08-7-a-2 (which requires certain
city employees hired on or after January 1, 2010 to contribute 5.5% of their
carnable compensation as member contributions) in order to ensure that such
employee-paid member contributions were treated as pre-tax, pick-up
contributions under IRC sec. 414(h)(2). According to the Internal Revenue
Service’s Revenue Ruling 2006-43,

a contribution to a qualified plan established by a State government will not be
treated as picked up by the employing unit under § 414(h)(2) unless the
employing unit:

(1) Specifies that the contributions, although designated as employee
contributions, are being paid by the employer. For this purpose, the
employing unit must take formal action to provide that the contributions
on behalf of a specific class of employees of the employing unit, although
designated as employee contributions, will be paid by the employing unit
in lieu of employee contributions. A person duly authorized to take such
action with respect to the employing unit must take such action. The
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action must apply -only prospectively and be evidenced by a
contemporaneous written document (e.g.,, minutes of a meeting, a
resolution, or an ordinance).

The purpose of this substitute resolution is to include references of “city agencies”
so as to clarify the intent that contributions made by af/ employer groups under
Chapter 36 on behalf of their employees would be treated as picked up by the
employing units. Please note that even though the contributions would technically
be made by the employees as salary deductions, as opposed to by the employers,
the contributions would be ‘picked up’ by an employer within the meaning of
section 414(h)(2) of the IRC, thus enabling favorable pre-tax treatment.

In anticipation of the enactment of 2011 Wisconsin Act 10, which, as we have
opined, would require employees of city agencies to contribute their 5.5% member
contribution to the pension fund, we belicve that this resolution will strengthen the
intent of treating such employce-paid contributions as pre-tax.

In view of the foregoing, it is recommended that this ordinance be approved.

Very truly yours,

G ANGLEY
ity Attetey

Bett (ot

BETH CONRADSON CLEARY o
Assistant City Attorney
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