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In your communication of March 28, 2005 you requested an opinion regarding the legal,
administrative, collective bargaining and Internal Revenue Service issues that may be generated
as a result of Commeon Council File No. 041221, an ordinance relating to providing differential
pay for city employees activated into service who are members of the National Guard or reserve
forces of the United States such that their regular City pay is equalized to their military pay as
reflected on the leave and earning statement. We express the following thoughts regarding this
proposal. First, such a proposal is expressly allowed under the Uniformed Services Employment
and Reemployment Rights Act (USERRA), 38 USC § 4301 er seq., and specifically by § 4302,
which provides as follows:

§ 4302. Relation to other law and plans or agreements

(a) Nothing in this chapter shall supersede, nullify or diminish
any Federal or State law (including any local law or ordinance),
contract, agreement, policy, plan, practice, or other matter that
establishes a right or benefit that is more beneficial to, or is in
addition to, a right or benefit provided for such person in this
chapter.

(b) This chapter supersedes any State law (including any local
law or ordinance), contract, agreement, policy, plan, practice, or
other matter that reduces, limits, or eliminates in any manner
any right or benefit provided by this chapter, including the
establishment of additional prerequisites to the exercise of any
such right or the receipt of any such benefit.
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Additionally, Wis. Stat. § 45.51 provides as follows:

45.51 Employees or officers in military service.

(1) The governing body of any county, town, city, village, school
district, or technical college district may grant a leave of absence to any
employee or officer who is inducted or who enlists in the U.S. armed
forces for a period of military service of not more than 4 years unless
such employee is involuntarily retained for a longer period. No salary or
compensation of such employee or officer shall be paid, nor claim
therefor exist during such leave of absence, except as provided in this
subsection. If the employee’s or officer’s salary or compensation is less
in the U.8S. armed forces than was paid by the county, town, city, village,
school district, or technical coliege district, that governmental unit may
pay the employee or officer the difference between the salary or com-
pensation paid by the armed forces and the salary or compensation that
the employee or officer was paid by the county, town, city, village,
school district, or technical college district at the time that he or she
enlisted in or was inducted into the U.S. armed forces.

(2) The governing body may provide for safeguarding the reinstatement
and pension rights, as herein limited, of any employee or officer so
inducted or enlisted.

(3) No employee or officer who is appointed to fill the place of any
employee or officer so inducted or enlisted shall acquire permanent
tenure during such period of replacement service.

(4) 1If the leave of absence under sub. (1) is granted to an elected or
appointed official or employee and the official or employee has begun
federal service, a temporary vacancy exists and a successor may be
appointed to fill the unexpired term of the official or employee, or until
the official or employee returns and files election to resume the office if
the date of the filing is prior to the expiration of the term. The
appointment shall be made in the manner provided for the filling of
vacancies caused by death, resignation or otherwise, except that no
election need be held to fill a temporary vacancy. The appointee has all
the powers, duties, liabilities and responsibilities and shall be paid and
receive the compensation and other benefits of the office or position,
unless otherwise provided by the governing body. Within 40 days after
the termination of the federal service, the elected or appointed official or
employee, upon filing with the clerk a statement under oath of
termination and that the official or emplovee elects to resume the office
or position, may resume the office or position for the remainder of the
term for which elected or appointed. The person temporarily filling the
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vacancy shall thereupon cease to hold the office. . ..

Accordingly, we conclude that nothing in state or federal either requires or prohibits such a plan
as envisioned by File No. 041221, and in fact, specific permission is granted for such a benefit
under both state and federal law. Thus, whether or not to grant such a benefit is a matter left to

policy judgment.

We urge, however, consideration of the following factors:

1.

It is quite possible, following the disastrous results as exemplified by the attack on
America on September 11, 2001 that City employees would choose to join the active
forces of the United States military directly. As currently drafted, the provision only
applies for members of the National Guard and reserve forces whe also are City
employees at the time of entrance into federal service. We note that an individual who
voluntarily joins the active forces would not be included in the benefits accorded by File
No. 041221.

The Internal Revenue Service requires that the income paid under such arrangements be
reflected on a form 1099 that the employee receives at the end of the calendar year in
which such payments are made. It is quite possible that the City employee who benefits
from this arrangement would be unpleasantly “surprised” by the tax liability that would
be due and owing at the end of the tax year. This is because no system for deductions
would have been taken out, and the City employee involved may not have been
sophisticated enough to file a quarterly estimate. We would urge that some form of
education be given to the City employees receiving this benefit, so that they are aware of
the fact that they would have to file quarterly estimates to avoid interest and penalties.
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