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This letter will respond to the request for the opinion of this office concerning whether
the approval of existing property owners located within the zoning district denoted as the
“park Place General Planned Development” must consent to a plan amendment (denoted
s the “12% Amendment to the General Plan for a General Planned Development (GPD)
Known as Park Place” prior to referral of this Amendment to the Zoning, Neighborhoods

and Development Committee of the Common Council and (ultimately) to
Common Council for their consideration.
answer to this inquiry is “no.”

the full

Based upon the facts provided to us, our

A planned development occupies the legal status of a zoning district, and is thus subject
to procedures set forth in Wis. Stat. § 62.23 and implementing City ordinance provisions

applicable to the establishment and amendment of zoning districts.

As Park Place 18 a

“Planned Development District,” which was duly established in 1981, the applicable
implementing City ordinance provision is § 295-907, Milwaukee Code of Ordinances
(*“MCO™). Furthermore, because a planned development constitutes part of the City’s
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official (zoning) map, and is created via an amendment to the zoning map (see § 295-
907-2-d, MCO) those portions of Wis. Stat. § 62.23 as well as pertinent City ordinance
provisions pertaining to zoning map amendment procedures (ie., § 295-307-2 and -3,
MCO) are also applicable to cousideration of this “12” Amendment.”

Our examination of these statutory and ordinance provisions reveals nothing that would
require a vote of, or the approval of, property owners located within the existing
boundaries of the planned development comprising “Park Place™ as a precondition for
approval of this “12® Amendment.” The provisions of Wis. Stat. § 62.23 applicable to
establishment and amendment of zoning districts and the City’s “official map,” i.e., Wis.
Stat. §§ 62.23(6)(c), (6)(g), (7)(b), and (7)(d) make no reference or suggestion to any
requirement that a vote be conducted among, or that approval be secured from,
neighboring property owners, save only for the third sentence of Wis. Stat. § 62.23(7X(b),
which states in pertinent part, that: “The council may with the consent of the owners
establish special districts, to be called planned development districts. . . .,” and which
applies only to the original establishment of such a district and not to amendments to an
existing district. While these statutory provisions do mandate the conduct of hearings
before the City Plan Commission, and the Common Council, and also include the
““protest petition” provisions embodied in Wis. Stat. § 62.23(7)(d)2m.a., (which changes
the threshold for Common Council approval of a rezoning amendment from a majority to
a 75% supermajority), none require either that a vote be conducted among neighboring
property owners or that their approval be obtained as a precondition to any amendment of
a zoning district or a Zoning map. ‘ |

Similarly, the implementing City ordinances (§§ 295-307-2 and -3 and 295-907, MCO)
contain no reference to, or suggestion of the existence of, any such requirement. The
ordinance provisions setting forth procedures for amendments of the City’s official
(zoning) map, §§ 2935-307-2 and -3 set forth detailed procedures for initiation and
consideration of map amendments including methods by which such amendments may be
initiated (ie., by application, petition, or action of the Common Council) and for
consideration of duly initiated amendments including hearings before the City Plan
Commission, and before the Zoning, Neighborhoods and Development Comumittee of the
Common Council, and final consideration by the Common Council. The ordinance also
includes a “protest petition” procedure applicable to map amendments (§ 295-307-5,
MCO), which parallels Wis. Stat. § 62.23(7)(d)2m.a., discussed above.
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The ordinance governing “Planned Development Districts,” § 295-907, MCO, includes
detailed provisions respecting the establishment of such districts and approval by
resolution of “minor modifications™ thereto (§ 295-907-2-1 through i-7, MCO), as well as
a requirement that the establishment of such a district must include an amendment of the
official (zoning) map of the City to show the district and its boundaries (§ 295-907-2-g

"and -2-h, MCO). Again, there is no reference therein to any requirement that a vote be
conducted among neighboring property owners, or that their approval be obtained, as a
precondition for any amendment to such a district.

We also are mindfial of your statement in your letter that the first 11 amendments to the
Park Place Planned Development District have not implicated any requirement that any
of those amendments be submitted to other property owners Jocated within this district
for approval. Based on our inquiry into the pertinent statutes and ordinance provisions,
discussed above, we see no basis for proceeding any differently with the pending «1p®
Amendment.” If you have any further questions concerning this matter, please do not

hesitate to contact this office.

Very truly yours,
‘ 7,

T GLEY
City Attorney

LonirtS, Mpkaral _

STUART S. MUKAMAL
Assistant City Attorney
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