
 

 

 

 

 

 

 

 
 

 

November 3, 2004 

 

 

 

Ms. Anne M. Bahr 

Executive Director 

Milwaukee Employes’ Retirement System 

Room 603 – City Hall 

 

Re: Social Security Benefit 

 

Dear Ms. Bahr: 
 

This opinion is in response to your request of June 10, 2003.  You asked us to review 

prior opinions dating back to February 19, 2001.  The opinions concern the appropriate 

payback age for members who elect under § 36-06-5-a-2 to receive increased pension 

payments before they become eligible for social security benefits, and reduced payments 

after they become eligible for social security benefits. 

 

Section 36-06-5-a-2 provides: 

 

Until the effective date of any service retirement, any coordinated plan 

member may elect to convert the allowance otherwise payable on his 

account after retirement into a retirement allowance of equivalent actuarial 

value of such amount that, with his social security benefit he will receive, 

so far as possible, approximately the same amount per year before and after 

the commencement of such benefit. 
 

Under this provision, the pension amount received before and after receiving social 

security is adjusted so that the total amount received before and after the commencement 

of social security payments remains approximately the same.  This is accomplished by 

actuarially calculating the increased amount of pension payments prior to commencement 

of social security, and the decreased amount of pension payments after the 
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commencement of social security.  The before and after payments are calculated so that 

the annual increased pension amount paid before the commencement of social security 

payments is approximately equal to the reduced annual pension amount plus the social 

security amount paid after the social security payments commence (increased pension = 

reduced pension + social security).  The date a retiree’s allowance is reduced is called the 

payback adjustment date. 

 

Your question asks whether the correct pension adjustment date is the date a retiree 

qualifies for a reduced social security allowance, age 62, or the date  the retiree qualifies 

for an unreduced social security allowance, ages 65 to 67, depending on the retiree’s 

birthday.  The question arises because § 36-06-5-a-2, quoted above, uses the term ―social 

security benefit,‖ which is defined in § 36-02-31 as ―the unreduced old-age insurance 

benefit provided under the social security act.‖  (Emphasis supplied).  
 

In response to your February 19, 2001 opinion request, our office on March 26, 2001, 

informed you that the payback adjustment date is the day that a retiree’s unreduced social 

security benefits commences (ages 65-67), that the member cannot choose a different 

payback adjustment date, and that a member might be able to choose to receive a reduced 

social security benefit, for example, at age 62, before the payback adjustment, which 

would remain at ages 65-67. 

 

On June 5, 2002, the ERS pointed out a conflict between the March 26, 2001, opinion, 

and the ERS’s administrative practice.  Accompanying the ERS’s letter was a letter from 

ERS’s actuary, Buck Consultants, explaining and illustrating the consequences of 

selecting different payback adjustment dates.  Buck’s letter explains that when a member 

selects the pension advance option, the calculations assume that the member would begin 

collecting social security at age 62, and further assume that payback adjustment would be 

made on that date.  This practice conflicts directly with the March 26, 2001, opinion, 
which, if applied, would require ERS to use the age at which unreduced social security 

benefits are payable as the payback adjustment date (ages 65-67, depending on the birth 

date).  Buck also pointed out that an age 65 to 67 payback commencement age is less 

favorable to retirees because the Social Security Administration’s early retirement factors 

are more favorable to the retiree than the ERS’s actuarial equivalent factors.  

Consequently, retirees who choose an age 62 payback adjustment date, receive higher 
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retirement benefits than those who choose 65 or higher, all other factors being equal.  Of 

greater importance to the issue at hand, however, Buck pointed out that a 65 to 67 

payback adjustment date defeats the purpose of the pension advance.  A member who 

receives social security at ages 65-67 would receive a sharp increase in income at age 62, 

but would receive  sharper decrease in income at ages 65-67, thereby defeating the 

purpose of the scheme to provide a level stream of retirement income. 

 

The issue was addressed again on August 28, 2002, when our office pointed out that § 

36-06-5-a-2 uses the term ―social security benefit,‖ which is defined by § 36-02-31, as 

―the unreduced old-age insurance benefit provided under the social security act.‖  

(Emphasis supplied).  Accordingly, our office opined that Chapter 36 requires the ERS to 

use the unreduced social security benefit in determining the amount of the advance.  The 

opinion suggested revision to the language of § 36-02-31 to permit calculating the 
amount of the advance based upon the reduced social security benefit available at age 62.  

The proposed amendment created an option to avoid an impairment of claim issue.  

 

You have requested that we reconsider the August 28, 2002, opinion.  

 

The purpose of Charter § 36-06-5-a-2, is to assure a level, and not fluctuating, retirement 

income.  To effectuate this purpose, the ERS’s utilizes age 62 (the commencement age 

for reduced social security benefits) as the payback-adjustment date.  This practice 

appears to conflict with the definition of ―Social Security Benefit‖ contained in Charter § 

36-02-31, which instead mandates utilization of the commencement age for ―unreduced‖ 

social security benefits (i.e., ages 65-67) as the payback adjustment date, and with prior 

opinions of this office on the subject described above.  

 

We believe the ERS’s practice is consistent with the intent of § 36-06-5-a-2, which is to 

assure a level stream of retirement income.  Strictly adhering to Chapter 36’s definition 
of ―Social Security Benefit,‖ therefore, is not consistent with the intent of § 36 -06-5-a-2, 

because to do so would result in fluctuating, not level, stream of retirement income.  

 

Section 36-02, which is the preface to the section entitled ―Definitions,‖ states, ―Except 

where the context plainly requires different meanings, the following words and phrases 

shall have the following meaning....‖  The term ―Social Security Benefit,‖ therefore, 
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means ―the unreduced old-age insurance benefit... provided under the social security act,‖ 

unless the ―context plainly requires a different meaning.‖ 

 

A leading expert in the field of statutory construction described the law governing the 

meaning and application of definitions as follows:  

 

As a rule a definition which declares what a term means is binding upon the 

court.  Limitations have been noted.  For example, if the definition is 

arbitrary, creates obvious incongruities in the statute, defeats a major 

purpose of the legislation or is so discordant to common usage as to 

generate confusion, it should not be used.   

 

(Emphasis added).  Norman J. Singer, Statutes and Statutory Construction , §47:07 (6th 
ed. 2000) 

 

Except for the definition (which appears in § 36-02-31), the terms ―social security 

benefit,‖ and ―social security benefits‖ appear in § 36-06 only.  This section was created 

to coordinate the city’s plan with the Social Security Act.  In 1958, the ERS established a 

coordinated plan that allowed members to become eligible to collect social security 

benefits in addition to their pension benefits.  As part of the combined plan, the City 

adopted certain limits upon the combined ERS and social security benefits.  For example, 

under § 36-06-9, the combined pension and social security benefit of employees who 

retired between December 28, 1995 and December 31, 1998, could not exceed an amount 

greater than 85% of their final average salaries.  Different limitations in effect at different 

times are stated in §§ 36-06-9 and 10.  The limitations were abolished in 1989 and 

replaced with a 70% of final average salary limitation, excluding social security benefits.  

§ 36-06-10-f. 

 
The definition of ―social security benefit‖ as ―the unreduced old-age insurance benefit‖ 

makes sense in the context of administering the limitation on combined pension and 

social security income.  For example, when the 85% limit was in effect, the ERS reduced 

the pension allowance of retirees so that the retiree’s unreduced social security benefit 

combined with the retirees’ pension benefit would not exceed 85%.  The calculation used 

the unreduced social security benefit even if the retiree had elected a reduced benefit.  It 
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did not matter, therefore, if the retiree received an unreduced benefit (ages 65-67) or a 

reduced benefit (age 62).  In either case, the combined pension and the calculated 

unreduced social security benefit could not exceed 85% of the final average salary.  

 

The definition of ―social security benefit‖ as the ―unreduced old-age insurance benefit,‖ 

however, does not make sense in the context of determining the payback adjustment date.  

According to the ERS’s actuary, applying the definition to determine the payback 

adjustment date defeats the major purpose of the section—providing to retirees level 

streams of income. 

 

We conclude, therefore, that the definition of ―social security benefit‖ stated in § 36 -02-

31 does not apply when determining the payback adjustment date.  Nevertheless, for 

purposes of clarity and to avoid confusion in the future, we recommend that the language 
of § 36-02-31 should be changed to reflect the 
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intent of §36-06-5-a-2, and have enclosed an amendment of § 36-02-31 making the 

change. 

 

Very truly yours, 

 

 

 

GRANT F. LANGLEY 

City Attorney 

 

 

 

RUDOLPH M. KONRAD 
Deputy City Attorney 
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