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April 3, 1990

Mr. John R. Bolden, Commissioner
Department of Public Works
Room 516, Municipal Building

Re: Disadvantaged Business Enterprise
Provisions in DPW Contracts

Dear Commissioner Bolden:

By letter dated March 23, 1290, you transmitted to our
attention letters from the Wisconsin Underground Contractors
Association (JWWUCA) and the Wisconsin Asphalt Pavement
Association. . You ask us to comment on the concerns raised in
those letters concerning the Disadvantaged Business Enterprise
(DBE) provisions which are proposed to be included in DPW

specifications.

e have already reviewed the pertinent specification
provisions. We will address the comments provided by the two
associations; because the letters are repetitive, we will address
them by subject, and not the order in which they are presented in
the letters.

1. 18% reguirement

+*

WUCA alleges that the 18% goal is arbitrary and
excessive and does not take into account the contractor's ability

to perfornm.

Chapter 363, Milwaukce Code of Ordinances, requires the
City departments to achieve 18% DBE utilization this year. DPW
is required to set an appropriate percentage for each type of
contract it lets: for some contracts 50% may be appropriate; for
sthers 0% may be appropriate. The point which should be
clarified for WUCA is that this percentage will be determined Dby
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the availability of DBEs and the ability and extent to which a
prime contractor can subcontract on a particular type of job.
After discussions with WUCA contractors, at which their ability
to subcontract was discussed, it was determined that, as a
general rule, an 18% requirement would be appropriate.

WUCA is correct when it points out that a lack of
qualified DBEs should result in a lower percentage, or no DBE
requirement at all. In addition, if a requirement proves
impossible or difficult to meet, an addendum can be issued
deleting or changing that requirement.

2. 8id responsiveness

WUCA emphatically challenges any deviation from the
strict "low bid"™ procedure. However, DPW derives its entire
contracting authority from the City Charter, which has been
amended to require the Commissioner to determine the lowest
responsible bidder in accordance with the directives of the DBE
ordinances. § 7.14, Charter.

3. Waivers

¢

The waiver provisions in Ch, 360 relate to departments
that are requesting waivers from the requirement in the ordinance
that they achieve 18% DBE participation annually. § 360-05-11
and 12, MCO. If a D3E participation percentage is made a
material element of bid responsiveness in a competitive bidding
situation, the requirement cannot be "waived;" an addendum can be
issued to all prospective bidders or, in some cases, the job can

ba rebid.

4. Certification of DBEs

WUCA poses some questions concerning certification of
DBEs. WUCA can be informed that the procedures have changeld
since the new Ch. 360 was adopted so that the requirements of the
new ordinance are met,
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5. Prime contractors as DBEs

Both associations diasgree with permitting a prime DBE
to meet the D3E requirements itself. There is no question that
Ch. 360 permits this, and that its goals are met when any DBZ
performs City work. Section 360-06, states that DBEs must be
used for 18% of total dollars annually expended, "through prime
contracts or subcontracts."™ 1In fact, Judge Crabd of the Federal
District Court, the Western District of Wisconsin, in Milwaukee
County Pavers Assoc. v. Fiedler (Decision issued 3-6-~90), stated
that a state requirement that D3E primes use DBE subcontractors
served no purpose under the federal DBE program; the goal of the
program revolves around the total dollars spent. On page 47 of
her slip decision, Judge Crabb stated "It is only when the prime
contractor is not a disadvantaged business that the status of
subcontractors becomes relevant.” The judge noted, as do WUCA
and the asphalt pavers, that there iz a possibility that prime
DBEs could act asz "fronts;” however, both the federal and
Milwaukee programs reguire the DBE to perform a "commercially
useful function.® This could be made clearer in the
specifications, if the assoclations so desire.

¢

6. Default of a DBE subcontractor

noth associations have a valid point concerning the
situation that a prime contractor faces if its DBE subcontractor
does not perform. Under your proposed specifications, the prime
must find a new D3E and absorb any additional costs. This
appears to place a prime who use DBEs in a worse position than
other contractors, who are free to substitute subcontractors to
rheir Ffiscal advantage. We suggest a reasonable approach, which
would require the prime to substitute another DBE only if the

cost 1s comparable.

7. Training Credits

The suggestion is made that the training credit program
be deleted. Section 360-35-5 requires that such incentives be
provided with respect to City contracts, and that such a training
credit be applied in determining the amount of the bHid "as
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appropriate.™ This is a strong directive to the contracting
departments and cannot be unilaterally "deleted." However, if
you determine, for example, that there are insufficient certified
training programs currently available, utilization of the
incentives may be inappropriate.

We do not address the comments that are more
administrative in nature. For example, the request is made that
the low bidder be given three days to provide documentation of
its DBE participation. Matters such as these are within your
discretion.

Very truly your

At il

GRANT ¥

LINDA ULISS' BURKE
Asdistant City Attorney
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