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August 14, 2006 
 
 
 
Mr. Bradley J. Liggett 
Fire Chief 
City of Beloit 
1111 Church Street 
Beloit, WI   53511 
 

Re: Fireworks Regulation and Enforcement 
 
Dear Chief Liggett: 
 
 Roy Korte, Director of our Criminal Litigation Unit, has asked me to reply to your letter 
concerning fireworks regulation and enforcement, received in our office on July 24, 2006. 
 
 The incident you describe, in which Roman candles were fired at your firefighters and 
apparatus, and persons were having Roman candle wars across a public street, is obviously very 
serious.  There are numerous potential criminal charges that could apply in addition to the less 
serious penalties for possession and use of illegal fireworks.  Enforcement in such a situation is 
within the authority of the local police or sheriff’s department. 
 
 The variation in enforcement of fireworks restrictions and the misleading information 
provided by vendors have created some misconceptions about fireworks laws in Wisconsin.  A 
review of the law, which in reality is quite plain, may be helpful. 
 
 Fireworks are “anything manufactured, processed or packaged for exploding, emitting 
sparks or combustion which does not have another common use.”  Wis. Stat. § 167.10.   Some 
items are excluded from the definition and are not governed by state fireworks law.  They are 
listed in section 167.10(a) through (n).  They include tobacco products, fuel, firearm cartridges 
and shells, traffic flares, and matches and lighters.  Other items excluded from the term 
“fireworks,” meaning they are legal unless prohibited by local ordinance, are sparklers, toy 
snakes, cylindrical or cone fountains, smoke “bombs” and certain items having less than one- 
quarter grain of explosive.  Everything else that explodes, burns or emits sparks and does not 
have another common use is a firework and its sale, possession and use is prohibited, with a few 
very narrow exceptions.  A person may possess or use fireworks in Wisconsin only with a legal 
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permit or for certain specified purposes.  Wis. Stat. § 167.10(3).  A seller may sell fireworks only 
to a holder of a valid permit or for certain allowed purposes.  Wis. Stat. § 167.10(2). 
 
 A permit is valid only if it is issued by the mayor, village president or town chair of the 
locality where the fireworks will be possessed or used.  Wis. Stat. § 167.10(3)(a).  The permit 
may only be issued to a group, fair association, public authority, fair association, park board or 
amusement park.  Wis. Stat. § 167.10(3)(c).  The only individual permit allowed is for hazing 
wildlife for crop protection.  Wis. Stat. § 167.10(3)(c)7.  Permits issued to individuals, other 
than for crop protection, have no legal validity.  See also City of Wisconsin Dells v. Dells 
Fireworks, Inc., 197 Wis. 2d 1, 539 N.W.2d 916 (Ct. App. 1995). 
 
 The permit must be issued by the elected official or a designated employee of the unit of 
government.  Wis. Stat. § 167.10(3)(a).  The authority to issue a permit cannot be delegated to 
vendors.  Permits sold by vendors to individual purchasers at the point of purchase have no legal 
validity at all; vendors have no authority to issue them on behalf of the elected officials. 
 
 In addition to sales to groups with proper permits, fireworks can be sold to persons for 
blasting, for disposal of hazardous waste, for use in a manufacturing process, for use in classes in 
an educational institution, to a federally licensed manufacturer or distributor, and to be 
transported to a city, town or village from which the person has a legal permit.  Wis. Stat. 
§§ 167.10(2)(c) and 167.10(3)(b). 
 
 There is no exception for sales to non-residents.  The sale of fireworks to nonresidents 
who do not have a valid Wisconsin permit is illegal.  In State v. Victory Fireworks, Inc.,  230 
Wis. 2d 721, 725, 602 N.W.2d 128 (Ct. App. 1999) the Court of Appeals held that the statutory 
authorization of sales to persons who are “outside of this state,” Wis. Stat. § 167.10(4), meant 
just that.  “The purchaser must be outside of the boundaries of Wisconsin. Had the legislature 
desired to permit the sale of restricted fireworks to nonresidents within this state it could have 
used the term “nonresident,” a term that is utilized in other statutes with great frequency” instead 
“the legislature intentionally chose to only permit sales to purchasers who were physically 
outside of this state's boundaries.” Id. at 725.  Thus, there is no exception for nonresidents who 
purchase fireworks in Wisconsin and intend to take them to their home state. 
 
 You submitted for our review a “Shippers Bill of Lading.”  Apparently, the fireworks 
vendor seeks to legalize a fireworks sale by having the purchaser sign this document.  It states  
that the purchase is being made “under one or more of the following conditions.”  There follows 
a preprinted list of conditions, though it appears the purchaser does not have to specify which 
condition he claims applies.  That the buyer does not specify which condition he says applies is 
only one of many defects that make the document legally meaningless as an instrument to 
legitimize a fireworks sale. 
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 For example, there is no exception in Wisconsin law for sale of fireworks for “ceremonial 
purposes, athletic or sporting events, military operations, emergency traffic control or 
transportation signal purposes.”  The military presumably does not acquire ordnance for its 
operations at roadside stands and so would not need such an exception.  Traffic and safety flares 
are specifically exempted from the fireworks definition, but other nonexempt fireworks cannot 
be possessed, used or sold for that purpose.  Neither is there any exception for sales for use “in 
the practice of religious beliefs and/or during the course of religious ceremonies.” 
 
 This document cannot legalize the sale of fireworks to someone who is not authorized by 
law to possess or use them.  The vendor cannot simply rely on the seller’s statement that he is an 
authorized buyer, anymore than a bartender gains immunity from prosecution for sales to minors 
by relying on a drinker’s statement that he is of legal drinking age.  A fireworks vendor who 
wishes to comply with the law must ask to see the purchaser’s permit or other license which 
allows the purchase, and he or she would be prudent to make and retain a copy of that permit. 
 
 The document also seems to contemplate allowing sales to someone who does not have a 
permit but who agrees “to obtain any necessary permits.”  There is no exception for sales to 
persons who promise to obtain a permit. 
 
 You note that Beloit is drafting a new local ordinance.  Your letter describes the proposed 
ordinance as “making it illegal to sell to Wisconsin residents in the City of Beloit.”  This may 
imply that the city does not intend to address sales to nonresidents, or perhaps even intends to 
authorize sales to nonresidents.  Municipalities can enact fireworks ordinances more restrictive 
than the state statute, but they cannot authorize anything that is prohibited by state law.  Because 
state law prohibits sales to nonresidents in Wisconsin, except under the limited conditions 
described above, a local ordinance cannot authorize the sale of fireworks to nonresidents. 
 
 If you have any questions or if I can be of any more help, please feel free to contact me. 
 
      Sincerely, 
 
 
 
      Juan B. Colas 
      Assistant Attorney General 
 
JBC:mld 


