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Rebecca Barron Assistant City Attorneys
Manager, License Division
City Hall, Room 105

Ronald D. Leohardt, City Clerk
City Hall, Room 205

Re: Questions relative to when and under what circumstances a public
passenger vehicle not holding a permit issued by the City of Milwaukee is
authorized to operate for hire within the limits of the City of Milwaukee

Dear Mr. Leonhardt and Ms. Barron:
In your letter of September 22, 2006, you propound the following questions:

1. Do any provisions of municipal or Milwaukee county code or state law
provide in substance that a public passenger vehicle owner or lessee not
holding a permit issued by the City of Milwaukee is authorized to operate
for hire within the limits of the City?

2. Does the answer to Question 1 change if the public passenger vehicle
owner or lessee holds a valid permit issued by another municipality?

3: Do the answers to Question 1 or 2 change if the public passenger vehicle
owner or lessee operates for hire within the limits of the City for the
purposes of transporting passengers to or from General Mitchell
International Airport?
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4. What revisions to the code are recommended by your office relating to
addressing the challenges identified by Assistant City Attorney David
Stanos [sic] to municipal prosecution of violations of s. 100-50-1-a of the
code for cases where vehicle owners or lessees were not the vehicle
operators at the times the violations occurred?

The statutory authority for municipalities to regulate and license taxicabs and
drivers of taxicabs derives from Wis. Stat. § 349.24 providing as follows:

Authority to license taxicab operators and taxicabs.
(1) The council of any city and every village or town
board may:

(a) Regulate and license chauffeurs and operators of
taxicabs used for hire;

(b) Regulate and license the taxicab business by licensing
each taxicab used for hire;

(c) Prohibit any person from operating any motor vehicle
for taxicab purposes upon the highways of the city,
village or town unless the person is licensed as a
chauffeur and operator and unless the taxicab business is
licensed by the licensing of each taxicab;

(2) An person licensed by any city, village or town as a
chauffeur and operator shall not be required to procure
either a chauffeur’s and operator’s license or a taxicab
license in any other municipality for the purpose of
carrying taxicab passengers for hire from one
municipality to another, but this exception does not
permit the chauffeur or operator to operate a taxicab
wholly within the limits of any municipality in which the
chauffeur or operator is not licensed.

(3) Any person licensed under this section is required to
comply with the licensing requirements of ch. 343.

That section was interpreted in the matter of Courtesy Cab Co. v. Johnson, 10
Wis. 2d 426, 103 N.W.2d 17 (1960). In that case certain cabs that operated from
Mitchell Field, which also happened to be within the City of Milwaukee, were not
licensed by the City. In relevant portion the Supreme Court ruled that a cab from
any jurisdiction could pick up a fare at General Mitchell Field, but, if that cab was
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also delivering the fare within the confines of the City of Milwaukee the cab
would have to be licensed within the City of Milwaukee because the ride both
originated and terminated within the City of Milwaukee. Courtesy Cab Co. v.
Johnson, 10 Wis. 2d 426, 436, 103 N.W.2d 17, 23 (1960).

Eventually the County of Milwaukee also required cabs picking up a fare at the
airport to have a permit to do so.

As noted by the Supreme Court in County of Milwaukee v. Williams, 2007 WI 69,
732 N.W.2d 770.

We also agree with the court of appeals that the purpose
of section 349.24 is to allow taxis and drivers to convey
passengers through cities, towns, and villages without
having to obtain a license in each one. 295 Wis. 2d 389 §
21 720 N.W.2d 177. In contrast, the permit requirement
of ordinance 4.05(3)(b)(3) is to promote efficient and safe
ground transportation at the Airport.  Regulations
promoting this goal are within the County’s perview
under section 114.14(1) and Town of Lake, 259 Wis. at
232, 48 N.W.2d 1. Thus we determine that section
349.24 does not conflict with ordinance 4.05.

The ability of the City of Milwaukee to regulate taxicabs and other small vehicles
providing transportation for hire is further reinforced by Chapter 194 of the
statutes, and specifically § 194.01(1) providing “‘Common motor carrier’ means
any person who holds himself or herself out to the public as willing to undertake
for hire to transport passengers by motor vehicle between fixed end points or over
a regular route upon the public highways or property over regular or irregular
routes upon the public highways. The transportation of such passengers in a
taxicab service or in a commuter car pool or van pool vehicles with passenger-
carrying capacity of less than 16 persons or in a school bus under s. 120.13(27)
shall not be construed as being that of a common motor carrier.”

Section 100-50-1-a of the Milwaukee Code of Ordinances provides:
1. PERMIT REQUIRED. a. No vehicle owner or

lessee shall operate his or her vehicle, or allow his or her
vehicle to be operated, as a public passenger vehicle for
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hire upon the streets of the city without the vehicle owner
or lessee first obtaining for the vehicle a permit and
current inspection sticker as provided in this section.

We are now in a position to be able to answer your questions. As to question 1:

1. Do any provisions of municipal or Milwaukee county code or state law
provide in substance that a public passenger vehicle owner or lessee not
holding a permit issued by the City of Milwaukee is authorized to operate
for hire within the limits of the City?

. Yes, and a public passenger vehicle owner or lessee not holding a permit issued by
the City of Milwaukee is not authorized to operate for hire within the limits of the
City if the fare they are carrying both originated within the City and ends within
the City.

Your second question states:

2. Does the answer to Question 1 change if the public passenger vehicle
owner or lessee holds a valid permit issued by another municipality?

— The individual need not hold a permit issued by another municipality, so long as
no portion of the ride commences or ends within the City of Milwaukee, and the
fare is merely passing through the City.

As to the third question:

3. Do the answers to Question 1 or 2 change if the public passenger vehicle
owner or lessee operates for hire within the limits of the City for the
purposes of transporting passengers to or from General Mitchell
International Airport?

The answer to question number 3 is this: If the ride originated within the City of
Milwaukee, and any portion of the ride stops in the City of Milwaukee, the
individual must have a permit issued &3 the City of Milwaukee.
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As to your fourth question:

4. What revisions to the code are recommended by your office relating to
addressing the challenges identified by Assistant City Attorney David
Stanos [sic] to municipal prosecution of violations of s. 100-50-1-a of the
code for cases where vehicle owners or lessees were not the vehicle
operators at the times the violations occurred?

We are given to understand that as drafted the current ordinance is difficult to
prove because an owner or driver will claim that the fare was picked up in a city
other than Milwaukee, and thus claim the exception as laid out in Courtesy Cab v.
Johnson, supra. This is not a problem with the ordinance as written, it is a
problem with proof. We suggest that dispatch records, or a statement by the fare as
to where the fare boarded the cab may be in order. We understand that in
Municipal Court it may be necessary to have the fare available for testimony, and
that could be difficult if the fare came from a city other than Milwaukee and was
picked up at the Mitchell Field. Perhaps records could be obtained from the hotel
that the fare stayed in showing when they arrived and where they came from.
However we do not believe that any changes in the ordinance are necessary, the
ordinance is clear as written.

Very truly yours,

BRUCE D. SCHRIMP
Assistant City Attorney
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